perjantai 16. marraskuuta 2012

What's your number?


Siivousaineita ja niiden valmistajia on tuhansia ja tavallisen lähikaupankin hyllyt pursuavat jos jonkunlaista purnukkaa erilaisia siivousaineita erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kodin siivouskaapissa on kylpyhuoneen, ikkunoiden, pyykin, astioiden, saunan, peilin, suihkulasin, puulattian, muovilattian, uunin, lieden, sähkölaitteiden ja monen muun kohteen puhdistusaine erikseen. Kuitenkin olen huomannut, että ammattisiivouksessa pärjätään paljon pienemmällä määrällä eri puhdistusaineita ja päätin ottaa selvää, mistä on kysymys.

Siivousaineissa juju piilee aineen pH-arvossa, joka kertoo, kuinka hapan tai emäksinen aine on. PH 7 on neutraali ja mitä pienemmäksi luku menee, sitä happamampi aine on. Happamia aineita käytetään esimerkiksi kalkin tai ruosteen irroittamiseen. Yleensä kylpyhuoneen puhdistukseen tarkoitetut aineet ovat pH arvoltaan happamia. Yli 7 pH:n aineet ovat  emäksisiä ja ne tehoavat rasvalikaan. Esimerkiksi uunin pesuaine on vahvasti emäksinen tai vaikka usein kotisiivouksessa käytettävä Tolu. Neutraali pH-arvo löytyy käsitiskiaineesta.

Inventoin tämän innoittamana oman siivouskaappini tuotteet ja tarkastelin niiden pH -arvoja. Olin itseasiassa yllättynyt, miten ärhäköitä aineita olen kotikäyttöön haalinut! 


Emäksisiä aineita löytyi liuta, joista luonnollisesti uuninpuhdistusaine ja putkenavaaja olivat kaikkein vahvimpia. Emäksisten puhdistusaineiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä ne vahingoittavat helposti pintamateriaaleja. Tämän takia emäkset tulee aina huuhdella pinnalta hyvin.



Neutraaleja aineita kaapistani löytyi ehkä yllättävänkin vähän. Käsitiskiaineen lisäksi ikkunanpuhdistusaine sekä viime postauksessa kehumani Universal Stone. Neutraaleja puhdistusaineita käytetään yleensä ylläpitosiivoukseen ja ne tehoavat monenlaiseen likaan vahingoittamatta kuintekaan materiaalin pintaa.


Happamia aineita kaapistani löytyi ainoastaan pari ja molemmat olivat tarkoitettu kylpyhuoneen puhdistukseen. Vahvasti happamien aineiden (pH 0-1,9) kohdalla on tärkeää huomioida, että pinta tulee neutraloida eli puhdistuksen jälkeen pinnan pH arvo tulisi saada lähemmäksi neutraalia 7:n pH:ta. 

Tärkeää on siis tietää, mihin tarkoitukseen mitäkin pH:ta käyttää, mutta ehkäpä jokaiselle käyttötarkoitukselle ei tarvitsisi olla omaa putelia... Käsitiskiaine korvaa mahtavasti ikkunanpesuaineen, mäntysuovalla voi puhdistaa niin saunan kuin parketinkin ja kylpyhuonettakaan ei varmaan joka kerta viikkosiivouksessa tarvitsisi noin vahvoilla hapoilla puhdistaa kuin mitä kylpyhuoneen pesuun suositellaan. Tässä luonnollisesti säästyy tilaa ja rahaa, kun pullojen määrä vähenee. 

No, What Is Your Number? Uskallatko tuoda siivousaineesi ulos kaapista?

3 kommenttia:

  1. Wuhuu! mun kaapista löytyy tietty Universal stone,mäntysuopa, kiilto saunapesu ja kylppäripuhdistaja, puutolu, fairyy, cilit bang suihke, mr muscle uunin ja grillin puhdistaja ja joku ehkä rainbow ikkunapesu suihke sekä Dr. Beckman Tahran poistoneste. Eli hirvee määrä kyl kaikkee vaiks jos just mäntysuoval vois pestä parketit.. ehkä muutan tapojani :D

    Nyt Jos olisit semmosessa tilanteessa että olisit esimerkiksi ollut laivalla ja pyytänyt miestäsi hakemaan sinut autolla satamasta, ja sitten kävisikin niin onnettomasti että takapenkille heittämäsi silja säkin sisältämä siideripurkki aukeaisi salaa ja penkki olisi ihan siiderissä, niin millä aineella lähtisit puhdistamaan kangaspäällysteistä takapenkkiä siideristä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi voi, tämä tekstiilipintojen puhdistus on aina haastava juttu! Kauhean monilla ei ole kotikäytössä painehuuhtelulaitetta tai höyrypuhdistajaa, jolla tekstiilien märkäpuhdistus sujuisi vaivatta. Ensimmäisenä Siljakassin autonpenkiltä nostaessani varmasti kipaisisin hakemassa imukykyisiä tekstiilejä tai vaikka ihan talouspaperia, jolla edes osan nesteestä ehtisi saisi kuivattua ennen pintaan imeytymistä... Ymmärtääkseni auton penkit on käsitelty likaa ja nestettä hylkivällä aineella, jottei se imaisisi kaikkea nestettä itseensä.

      Autohuoltoyritykset tarjoavat myös sisäosien puhdistusta ja ymmärtääkseni ainakin taksifirmat pikkujouluaikaan saavat turvautua enemmänkin näihin kun siideriä tai muita eritteitä taksien penkeiltä joutuu puhdistuttaa aika usein. Hinnat noissa vaan tuntui olevan aika korkealla, mutta vaivatontahan se on kun ei tarvitse kuin viedä auto pesupaikalle.

      Toinen mieleeni tullut vaihtoehto olisi sitten vuokrata painehuuhtelulaite, jolla sitten samalla voisi puhdistaan mattoja ja muita tekstiilihuonekaluja kotona. Muunmuassa Siivouskauppa, jota toisessa postauksessa hehkutin, vuokraa painehuuhtelulaitteita yksityisten kuluttajien käyttöön. Tässä kuitenkin joutuu työn tekemään itse eli olisiko sittenkin helpompi mennä autohuoltoon lukemaan autolehtiä siksi aikaa kun puhdistusta tehdään...

      Jään vielä pohtimaan tätä juttua kun oma vastaukseni ei ihan tyydyttänyt itseäni :) Palaan asiaan jos löydän jonkun hyvän vinkin!

      Poista
  2. Kylpyhuoneen viikkosiivous, mikä se on?

    VastaaPoista