maanantai 26. marraskuuta 2012

EcoBalls - pyykinpesupallot

Meidän taloudessa on vajaan vuoden verran pesty pyykkiä EcoBalls -pesupalloilla. EcoBallsit ovat ympäristöystävällinen ja allergikolle sopiva tapa pyykinpesuun ja ne korvaavat normaalin pyykinpesuaineen kokonaan. EcoBallsit ovat ufon näköisiä palloja, joissa on sisällä kuulia ja pallon ympärillä on vaahtomuovinen rengas estämään meteliä pesukoneen rummussa.


EcoBalls pakkauksen sisältö: 3 EcoBalls -palloa, tahranpoistoaine sekä vaihtokuulat pallojen sisään.

Ostin pakkauksen viime kesänä Siivouskaupasta ihan vain mielenkiinnosta. Olen aina ollut skeptinen pesupähkinöitä tai vastaavia ratkaisuja kohtaan ja halusin testata, miten voi olla mahdollista saada puhtaita tekstiilejä ilman pyykinpesuainetta. Homma toimii siten, että hieman vajaaseen pesukoneelliseen laitetaan kolme palloa sisään. Sitten pyöräytetään normaali pesuohjelma läpi ja pyykit puhdistuvat. Pesuteho perustuu pesupallon sisällä olevian kuulien biohajoaviin kemikaaleihin, jotka nostavat veden pH-arvon tasolle, jossa bakteerit eivät viihdy.

Olen ollut pääosin tyytyväinen pesupallojen pesutehoon. Pyykit tuntuvat pesun jälkeen yllättävän raikkailta, vaikka mitään tuoksua niihin ei pestäessä tule. EcoBalls 1000 -pakkauksessa luvataan pesutehon kestävän 1000 pesukoneellista. En ole laskenut, kuinka monta pesukoneellista olen pessyt, mutta vaihdoin juuri reilun puolen vuoden käytön jälkeen palloihin uudet kuulat kun pesuteho tuntui heikentyneen... Pakkaus maksoi muistaakseni n. 50 e ja sillä saan vuoden pyykinpesuaineet eli tosiaankin halvemmalla kuin vuoden pesupulverit lähikaupasta.



Kuulien vaihtaminen oli helppoa, tarvittiin vain pieni ruuvimeisseli ja vähän voimaa.








Olen käyttänyt EcoBallseja kaikessa pyykinpesussa: käyttövaatteissa, urheiluvaatteissa, pyyhkeissä ja lakanoissa. Välillä kuitenkin on ollut tahroja, jotka eivät ole lähteneet ja niitä olen sitten poistattanut erillisellä tahranpoistoaineella. Myös urheiluvaatteet ovat mielestäni jääneet tunkkaisiksi eikä hien haju ole matalissa pesulämpötiloissa poistunut. Tästä syystä olen ottanut oheen käyttöön normaalin nestemäisen pesuaineen, jolla pesen tahraisemmat ja hikoillut vaatteet entiseen tapaan. Normaalilikaisessa pyykissä kuitenkin käytän EcoBallseja, sillä se on kustannustehokasta ja ekologista ja voin kyllä suositella näitä palluroita käyttöön muillekin.

1 kommentti: