torstai 22. marraskuuta 2012

Puhtaat ja sileät lakanat.





Nostetaanpas kissa pöydälle: silittääkö kukaan enää nykypäivänä lakanoita? 
Olen jutellut tästä aiheesta erilaisissa seurueissa ja huomannut olevani vähemmistössä kun kerron silittäväni puhtaat lakanat aina ennen kaappiin laittamista. Mun mielestä niihin tulee jotenkin freesimpi fiilis, mutta kun kukaan muu ei silitystä tunnu tekevän, miksi minäkään?

Asiassa tuntuu olevan koulukuntaeroja: ensimmäinen vannoo silityksen, toinen mankeloinnin ja kolmas lakanoiden vetämisen nimiin. Ja on tietysti niitäkin, jotka rykäisevät lakanat suoraan naruilta vuoteeseen, ryppyynhän ne käytössä menee kumminkin. Yritin löytää jotain järkisyitä lakanoiden silittämiselle, siis muitakin kuin rypytön ulkonäkö. Silitetty kangas pöllyää vähemmän ja silitys vähentää kankaan kykyä sitoa itseensä pölyä. Samalla silitysrauta painaa kankaan kuituja kasaan, joten kangas kuluu hitaammin. Allergikolle lakanoiden silittämisessä on siis järkeä, sillä pöly ei pääse kankaan sisään. Mutta jos ei reagoi pölyyn, silitys taitaa lähinnä olla ulkonäkö ja fiilis asia.

Taloyhiössä meillä olisi mahdollisuus myös mankelin käyttöön, mutta enpäs ole ikinä masiinaan koskenut... Mieleen hiipii aina leffoista tai piirretyistä tutut kauhukuvat, joissa ihminen litistyy kaulahuivista tai kravatista mankeliin pyörimään :) Ehkäpä jonain päivänä rohkaistun ja kokeilen, olisiko minusta mankeloijaksi ja tuntuuko puhdas mankeloitu lakana yhtä ihanalta kuin puhdas silitetty lakana.

Mites siis muilla: silitys, mankelointi, vetäminen vai lakanat suoraan pesusta ryppyisenä sänkyyn?



3 kommenttia:

  1. Kuulun itse silittäjä-koulukuntaan ja allekirjoitan blogissasi esittämäsi perustelut täysin. Tapanani on tarttua silitysrautaan sunnuntai-iltaisin ja telkkarin katselun lomassa sileitä paitoja, lakanoita, pyyhkeitä ym. syntyy ihan kuin vahingossa. Varsinkin Tanssii tähtien kanssa on erinomaista silitysohjelmaa, samoin Mrs. Marplet jne. Mankelointia harrastin aiemmin, mutta talousyhtiössni ei mankelia nykyisin ole. Aikaa siinä säästyisi ja jälkikin olisi tasalaatuisempaa kuin silittäen. Mutta minkäs teet, kun tilaa mankelille ei kodissani ole. Niinpä meillä silitetään hamaan maailman tappiin saakka!

    VastaaPoista
  2. Silitän tyynyliinat, lakanoita en viitsi kun silittäminen on niin pitkäveteistä. Mutta lakanat toki vedetään ja pistetään pinon alimmaiseksi -> prässääntyy :)

    VastaaPoista
  3. Matti Myöhäinen vastaa. :) Minullä on äidltä periltä makeli 70-luvulta. on ollut kovassa käytössä mutta masiina toimii hyvin. Mankeloin siis lakanat. Sama juttu, että tulee freesimpi oli ja tuntuu ylelliseltä mennä ainakin lakananvaihtopäivänä nukkumaan.:)

    VastaaPoista