torstai 21. helmikuuta 2013

Tunnelmia rapakon takaa

Vietin talvilomani viime viikolla New Yorkissa. Käsitykseni on ollut, että Yhdysvallat olisi aikamoinen takapajula kun puhutaan siivouksesta ja kierrätyksestä, ja tavallaan tämä ennakkoluulo vahvistui myös tämänkertaisella retkellä kun katselin, miten kauppakeskuksissa ja metroasemilla siivoojat lutrasivat lattioita runsaalla vedellä ja äklöillä lankamopeilla.

Iloinen yllätys kuitenkin oli, miten laaja valikoima ekologisia pesuaineita löytyi kauppojen hyllyiltä. Tässä esimerkiksi yksi merkki, jota oli useimissa marketeissa saatavilla.


Toinen, joka herätti kaupan hyllyllä huomioni oli tuotesarja, joka ilahdutti hauskoilla etiketeillään. 


Kaupungin katukuvaa ikävästi häiritsevät jätesäkkipinot, joita ihmiset päivän aikana kaduille rakentavat. Homma toimii ilmeisesti siten, että ravintoloilla ja taloyhtiöillä ei ole minkäänlaista jätteiden säilytyssysteemiä vaan jokainen viskaa roskat jätesäkissä kadulle, josta ne yön aikana jäteauto korjaa. Toisaalta sitten taas ymmärtää, ettei roska-autot pääse kaduilla päiväsaikaan mitenkään kulkemaan eli ehkä tämä on sitten nopein ja paras tapa...

Toisaalta sitten sydäntä riipaisee jätteen määrä, sillä monissa ravintoloissa ei ole ollenkaan astioita vaan kaikki syödään kertakäyttöastioilta, jotka sitten menevät tietysti käytön jälkeen suoraan roskiin. Ja monissa paikoissa ei ole minkäänlaista lajittelumahdollisuutta... Kuitenkin tässäkin huomasin muutamia iloisia toivon pilkahduksia kun jossain paikoissa oli hyvät ja selkeät kierrätysmahdollisuudet.

Mutta tämmöistä pohdintaa tällä kertaa, mukavaa loppuviikkoa kaikille!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti