sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Puhtausalan tutkinnot

Minulta on pyydetty blogikirjoitusta siivousalan koulutuksista. Virallisestihan kyseessä ei ole siivousala vaan puhtausala, tai joskus olen kuullut puhuttavan myös puhdistusalasta.

Puhtausalan perustutkinto on Laitoishuoltajan ammattitutkinto, joka suoritetaan näyttötutkintona. Tämä tarkoittaa sitä, että ammattitaidon hankkiminen voidaan tehdä myös muualla kuin koulun penkillä istuen. Käytännössä siis vuosia tai vuosikymmeniä siivoustöitä tehnyt henkilö voi osoittaa ammattitaitonsa näyttötilanteessa ilman, että istuu yhdelläkään oppitunnilla. Jos ammattitaitoa ei ole työkokemuksella hankittu, sen voi opiskella osallistumalla oppilaitoksen järjestämään valmentavaan koulutukseen. Koulutuksen päätteeksi ammattitaito osoitetaan ihan samanlaisessa näyttötilanteessa kuin ilman valmentavaa koulutustakin.

Laitoshuoltaja voi työskennellä koulussa, päiväkodissa, sairaalassa, hoitolaitoksissa, palveluliikkeissä, hotelleissa eli oikeastaan kaikenlaisissa siivouskohteissa. Hän arvioi asiakaskohteessa vaadittavan puhtaustason ja toteuttaa siivouksen taloudellisesti, tehokkaasti, luotettavasti, ammattitaitoisesti ja yhteistyössä asiakkaan kanssa. Lisäksi kohteesta riippuen laitoshuoltaja voi työssään tehdä tekstiilin huoltoa, ateriapalveluita, kokouspalveluita tai vaikka viherkasvien hoitoa. Tutkinnon arvioinnin perusteista löytyy lisätietoa tutkinnosta.



Laitoshuoltajan näyttötutkinnon suorittanut henkilö voi edetä urallaan opiskelemalla Siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon. Siivoustyönohjaaja nimensä mukaisesti toimii työpaikalla perehdyttäjänä ja opastajana. Lisäksi häneltä vaaditaan hieman laajempaa ymmärrystä toiminnasta ja sen kehittämisestä. Siivoustyönohjaaja organisoi asiakaskohteen siivoustyöt sekä huolehtii sijaisjärjestelyistä, laadunvalvonnasta ja tarvikehankinnoista. Siivoustyönohjaajan työssä edellytetään aktiivisuutta sekä viestintä-, vuorovaikutus-, asiakaspalvelu- ja yhteistyötaitoja. Opetushallituksen tutkinnon perusteet kertovat lisää vaatimuksista.



Siivoustyönohjaajan tutkinnon suorittanut henkilö voi jatkaa urakehitystään opiskelemalla Siivousteknikon erikoisammattitutkinnon. Siivousteknikko toimii siivousosaston johtajana eli vastaa osaston toiminnasta. Siivousteknikon opinnoissa opiskellaan toimitilapalvelujen johtamista, siivouspalvelujen kehittämistä, budjetointia sekä kustannushallintaa. Tässä vielä siivousteknikon tutkinnon perusteet.

Nämä kaikki tutkinnot edellyttävät aina alemman tason näytön suorittamista eli perustason hallitseminen on edellytys siivousteknikon tutkinnon suorittamiseen. Tutkinnot on mahdollista suorittaa oppisopimuksella niin, että suurin osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla työpaikkaohjaajan johdolla.

Kysykää rohkeasti kommenttikentässä, jos jotain kysyttävää näistä puhtausalan opinnoista tulee. Oma kokemukseni on, että työmarkkinoilla kyllä arvostetaan tutkinnon suorittanutta työntekijää eli jos kiinnostusta puhtausalaan löytyy, suosittelen ainakin perustutkinnon hankkimista.

3 kommenttia:

  1. Vieläkö voi kysyä?
    Olisin kysynyt, että jos on ollut siivoojana, sanotaan nyt, viisitoista vuotta, niin kertaisitko viisi hyvää syytä, miksi tämän siivojaan kannattaisi suorittaa laitoshuoltajan ammattitutkinto? Maksaako tutkinto? Pitääkö kirjoittaa jotain esitelmiä ja kuinka nopeasti paperit voisi saada, jos nyt tänään ilmoittaisi, että haluaa tutkinnon suorittaa? Mihin pitää soittaa ja sanoa, että tutkinto kiinnostaa? Saako tutkinnon suorittamisen jälkeen enemmän palkkaa? Mitä se "näyttötutkinto" oikeasti, käytännössä, tarkoittaa, onko se ihan "kauheaa"? Kiitos, kun kerroit tutkinnoista ja kiitos vastauksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos viestistäsi! Tottakai saa yhä kysyä!

      Laitoshuoltajan ammattitutkinnon voi suorittaa kahdella eri tavalla: suoraan esittämällä osaamisensa näyttötilanteessa tai osallistumalla opetukseen, jonka jälkeen suorittaa näytön. Pelkän näytön suorittaminen maksaa tutkintomaksu 58€ ja tämä ei edellytä yhtään tuntia tunneilla istumista tai yhdenkään raportin kirjoittamista. Ainoastaan pitää osoittaa, että tutkinnon vaatimukset on kartoitettu työkokemuksella. Tämä tapahtuu näyttötilaisuudessa omalla työpaikalla, johon kokoontuu arvioijat työsuoritusta seuraamaan. Tilaisuuden lopuksi he ratkaisevat, oliko suoritus hyväksytty vai ei.

      Toinen vaihtoehto on sitten opiskella asiat koulun penkillä sekä työpaikalla. Tutkinnon suorittaminen maksaa n.300 euroa, mutta tutkinto on mahdollista suorittaa oppisopimuksena, jolloin oppisopimuskeskus maksaa maksut koulutuksen järjestäjälle. Tässäkin luentotyyppistä opiskelua tai raportin kirjoittamista on tosi vähän eli suurin osa opiskelusta tapahtuu käytännössä työpaikalla.

      Jos on kiinnostunut tutkinnon suorittamisesta, kannattaa ottaa yhteyttä koulutusta järjestävään ammattikouluun tai aikuisopistoon. Huomasin, että usealla koululla oli internetissä lomake, jolla sai suoraan otettua yhteyttä ja kysyttyä lisätietoja. Monet työnantajat arvostavat tutkintoa ja tarjoavat sen myötä myös lisää palkkaa. Lisäksi tutkinto on etu töitä haettaessa, sillä monissa avoimissa työpaikoissa laitoshuoltajan tutkinto on edellytys.

      Toivottavasti vastauksestani oli apua! Mukavaa kevättä :)

      Poista
  2. Hei! Hieno aihe blogillasi :)

    Sen verran haluan kommentoida/korjata, että laitoshuoltajan ammattitutkinto ei ole alan perustutkinto vaan AMMATTITUTKINTO, kuten nimikin sanoo. Perustutkinto taas on toimitilahuoltajan perustutkinto. Hyvin läheltä siivous/puhtauspalvelualaa liippaa myös kotityöpalvelualan tutkinnot - niitäkin on sekä perus-että ammattitutkinto ja tutkintojen osana on myös kotisiivouspalvelut.
    Ystävällisin terveisin nimimerkki "Laitoshuoltajan AT & Siivoustyönohjaajan EAT"

    VastaaPoista