tiistai 23. huhtikuuta 2013

"Ruurut suuret" sanoi lasimestari

Sunnuntaina oli ihanan keväisessä säässä edessä ikkunanpesu-urakka. Otin viime postauksessa esittelemäni Siivouskaupan  vinkit käyttöön, vaikka oikeastaan niiden mukaisesti olen ikkunat aina puhdistanutkin.

Hyvä lasta on ikkunanpesun a ja o. Voisi sanoa, että ikkunanpesu on välineurheilua, sillä lastalla on tosiaankin merkitystä sekä työn tulokseen että sen miellekyyteen.

Minulla oli käytössä kuvan mukaiset välineet: sanko, pesin, kuivauslasta sekä tiskiaine. Lisäksi tarvitaan jokin liina lastan kuivaukseen sekä riittävästi pyyhkeitä lattian ja huonekalujen suojaksi.



Astianpesuaine käy laimennettuna hyvin ikkunoiden pesuun ainakin, jos ikkunoita ei ole tarvetta pestä kovalla pakkasella

Ensin sankoon tehdään pesuvesi, jossa oli kuumaa vettä ja muutamia tippoja tiskiainetta. Tämän jälkeen aine levitetään pesimellä koko ikkunalle ja vedetään kuivaksi kuivaimella. Nurkat ja kuivaimen jättämät raidat kuivasin ikkunapyyhkeellä eli siis erityisesti ikkunoiden puhdistamiseen tarkoitetulla mikrokuitupyyhkeellä. Puhdasta tuli ja koko koti tuntuu raikkaammalta ja puhtaammalta!

Olen nähnyt tänä keväänä useassa kaupassa myynnissä ikkunoiden pesurin, joka akkukäyttöisesti imuroi veden pesun aikana. Vielä en ole innostunut hankkimaan kyseistä laitetta, sillä en koe normaalissa pesutyylissä tulevaa veden määrää mitenkään häiritseväksi ja laite aika suuren kokoinen säilytettävä. Mielelläni kuulen kuitenkin, mitä muut ovat ikkunanpesulaitteesta pitäneet!

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Ikkunanpesu odottaa

Näillä siivouskaupan ohjeilla olisi tarkoitus viettää sunnuntai ikkunoita pesten.
Huomenna siis kuulette, miten selvisin!

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Puhtausalan tutkinnot

Minulta on pyydetty blogikirjoitusta siivousalan koulutuksista. Virallisestihan kyseessä ei ole siivousala vaan puhtausala, tai joskus olen kuullut puhuttavan myös puhdistusalasta.

Puhtausalan perustutkinto on Laitoishuoltajan ammattitutkinto, joka suoritetaan näyttötutkintona. Tämä tarkoittaa sitä, että ammattitaidon hankkiminen voidaan tehdä myös muualla kuin koulun penkillä istuen. Käytännössä siis vuosia tai vuosikymmeniä siivoustöitä tehnyt henkilö voi osoittaa ammattitaitonsa näyttötilanteessa ilman, että istuu yhdelläkään oppitunnilla. Jos ammattitaitoa ei ole työkokemuksella hankittu, sen voi opiskella osallistumalla oppilaitoksen järjestämään valmentavaan koulutukseen. Koulutuksen päätteeksi ammattitaito osoitetaan ihan samanlaisessa näyttötilanteessa kuin ilman valmentavaa koulutustakin.

Laitoshuoltaja voi työskennellä koulussa, päiväkodissa, sairaalassa, hoitolaitoksissa, palveluliikkeissä, hotelleissa eli oikeastaan kaikenlaisissa siivouskohteissa. Hän arvioi asiakaskohteessa vaadittavan puhtaustason ja toteuttaa siivouksen taloudellisesti, tehokkaasti, luotettavasti, ammattitaitoisesti ja yhteistyössä asiakkaan kanssa. Lisäksi kohteesta riippuen laitoshuoltaja voi työssään tehdä tekstiilin huoltoa, ateriapalveluita, kokouspalveluita tai vaikka viherkasvien hoitoa. Tutkinnon arvioinnin perusteista löytyy lisätietoa tutkinnosta.



Laitoshuoltajan näyttötutkinnon suorittanut henkilö voi edetä urallaan opiskelemalla Siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon. Siivoustyönohjaaja nimensä mukaisesti toimii työpaikalla perehdyttäjänä ja opastajana. Lisäksi häneltä vaaditaan hieman laajempaa ymmärrystä toiminnasta ja sen kehittämisestä. Siivoustyönohjaaja organisoi asiakaskohteen siivoustyöt sekä huolehtii sijaisjärjestelyistä, laadunvalvonnasta ja tarvikehankinnoista. Siivoustyönohjaajan työssä edellytetään aktiivisuutta sekä viestintä-, vuorovaikutus-, asiakaspalvelu- ja yhteistyötaitoja. Opetushallituksen tutkinnon perusteet kertovat lisää vaatimuksista.



Siivoustyönohjaajan tutkinnon suorittanut henkilö voi jatkaa urakehitystään opiskelemalla Siivousteknikon erikoisammattitutkinnon. Siivousteknikko toimii siivousosaston johtajana eli vastaa osaston toiminnasta. Siivousteknikon opinnoissa opiskellaan toimitilapalvelujen johtamista, siivouspalvelujen kehittämistä, budjetointia sekä kustannushallintaa. Tässä vielä siivousteknikon tutkinnon perusteet.

Nämä kaikki tutkinnot edellyttävät aina alemman tason näytön suorittamista eli perustason hallitseminen on edellytys siivousteknikon tutkinnon suorittamiseen. Tutkinnot on mahdollista suorittaa oppisopimuksella niin, että suurin osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla työpaikkaohjaajan johdolla.

Kysykää rohkeasti kommenttikentässä, jos jotain kysyttävää näistä puhtausalan opinnoista tulee. Oma kokemukseni on, että työmarkkinoilla kyllä arvostetaan tutkinnon suorittanutta työntekijää eli jos kiinnostusta puhtausalaan löytyy, suosittelen ainakin perustutkinnon hankkimista.